HUNDTJÄNST -info

Här kommer jag berätta om vad ett hundteam är, våra förberedelse, vårt material, vad vi kan göra, vilken utbildning vi har gått, om säkerhet, hygien med mera.

🐾Vilken utbildning har vi gått?
Vår utbildning till Besöks och terapihunds team gick vi hos Svenska pedagoghunds institutet (SPI)

Det är en digital utbildning där man studerar i sin egen takt och företaget har flera olika inriktningar. Varje hundteam  har en mentor i närområdet som finns med hela vägen både digitalt och live. Det är mentorn som man skicka in sina studiearbeten till, som man vänder sig till med frågor, som examinera en i slutet av utbildningen med mera.

Jag delar här länken till deras hemsida där du kan läsa mer om denna utbildning och de andra utbildningarna som finns att välja på.
https://www.pedagoghunden.se/


🐾Vad har jag för hundar?
En vit lagotto Romagnolo född mars 2017, färdigutbildad våren 2021
En ljust aprikos Storpudel, under utbildning till Besöks och terapihund.
Närmre presentation av dem hittar du under fliken "Presentation Teamet"

Målet är att ha tre färdigutbildade hundar, i olika sorlekar, med olika styrkor och personligheter som matcha ett brett utbud av uppdrag och som komplettera varandra. 


🐾Hygien
Hundarna duschas och tvättas i ett speciellt shampoo regelbundet för att minskar allergenerna. Bella duschas minst en gång i veckan för att hålla en god hygien. Däremellan är det pälsvård som kamning, kolla fästingar, klippa klor, borsta tänder mm

Jag har som ansvar att hundarna kommer med en ren, klippt, välvårdad och fräsch päls, korta klor och en god munhygien.

Materialet vi har med ut på våra uppdrag är tvättade och spritade (de som går att sprita).

Jag som hundförare har rena kläder, sköter basal handhygien, håret uppsatt och har visir och eller munskydd om verksamheten kräver det.

De personer som kommer i kontakt med oss bör tvätta sina händer både innan och efter besöket för god hygien både mot oss som hundteam, mot sig själva och övriga personer i sin omgivning.


🐾Hur ser man att hunden är i arbete och vad ska man tänka på?
Hunden har ett täcke på sig där det står "Hund i arbete" på sidorna av täcket. Det är ett tecken för både hunden och omgivningen att det är en hund i arbete. Tjänstehunden vet att den är i är i tjänst och träder in i sin yrkesroll när den får detta täcke på sig.

De personer i omgivningen vi möter ser att det är en hund i arbete och då är det viktigt att man inte stör teamet på något sätt. Tex stanna och prata, vill klappa hunden, ropa på hunden mm.

Man får gärna tar foto under vårt besök och vårt arbete, så länge det inte stör oss.

Såklart får man ställa frågor, klappa Bella mm, men detta sker efter vårt arbete. 

 

🐾Säkerhet
Vi arbetar ständigt med säkerhet både före, under och efter våra besök. Jag ska här förklara lite vad det kan innebära, vad jag gör och hur vi förebygger ohälsa och minska riskser.

Vi starta alltid varje dag med promenad och rastning, vilket är viktigt att hunden kommer ordentligt rastad inför besöket. Under rastningen och morgonen tittar jag och läser av hundens kroppspråk och signaler för att se så den inte visar att den mår dåligt, har smärta eller något annat som gör att den inte är i balans och redo för arbete. Hundens hälsa och välmående sätts alltid i första hand!

Inför och under varje besök kontrollerar jag miljö, så där är säkert att vistas, tex så där inte finns mediciner på golvet.

Våra hundar kan inte arbeta så mycket och länge utan behöver mycket vila och återhämtning för att hålla en god balans och skapa hälsosamt liv. Här är det min roll som hundörare att se till att planera vår arbetstid efter vad som passar hunden, fördela våra uppdrag under veckan som ger en god arbetsbelastning mm.
Märker jag under ett pass att hunden behöver en paus så avbryter jag aktiviteten och lyssna på min hund. 

När hunden vilar på arbetsplatsen har jag en speciell filt som hunden ligger på, en "passivitets filt" kallar jag det för. Här är hunden helt ledig, utan ansvar eller uppdrag. Det är viktigt att hunden får vara helt ostörd, att ingen bryr sig om den, prata med den eller så. Här laddar den batterierna och återhämtar sig. 

Hur mycket en hund orkar och klarar att arbeta är individuellt, men runt tio timmar i vecka är lagom för Bella. Besöken är aldrig mer än två timmar långa, då med inslag av pauser av olika slag och längd. Optimalt är 1 timmer per besök. 

Lika viktigt att vi meddelar att vi är sjuka och inte kan komma på det planerade besöket, lika viktigt är det att du som bokat oss meddela om ni är sjuka eller fått annat förhinder. Viktigt att inte vi kommer till en arbetsplats med någon form av smitta. 

På de arbetsplatser vi är lämnar jag ut en folder med informaion om oss och vad som är viktigt att tänka på när vi är där, inför och efter våra besök med mera. Tanken är att all personal ska läsa igenom det innan vi kommer, för att få kunskap och information som är viktig att veta ur säkerhetsynpunkt bland annat. 

🐾Vad kan ett Besöks- och terapihudsteam göra
Bella och jag kan göra olika typer av besök och insatser beroende på individ, mål, förmåga och önskemål. Vår målgrupp kan vara både ung och gammal, bor hemma eller på boende.... Våra insatser passar i stort sett alla och i och med att jag arbar med besökande verksamhet så kommer jag dit vi har bestämt. Det kan vara i en park, på ett boende, på ett torg, i skogen, i hemmet....
Gränsen jag har är att vi kör max 1 timme, räknat hemifrån där vi bor. 

I vissa uppddrag kan hundteamet med fördel arbeta i samarbete med fysioterapeut och arbetsterapeut där uppdraget planeras tillsammans och vi alla jobbar mot samma mål, fast med våra olika professioner, redskap och verktyg.

Jag har material, ett dokument, med mig ut på våra besök där man kan fylla i om besöket, aktiviteterna, reaktionerna, effekterna mm, som kan vara till underlag för dokumentation, uppföljning mm för att se vad vårt arbete ger och gör, hur vi kan arbeta vidare, vad vi kanske ska förändra mm.

Några exempel på aktiviteter:
-Promenader, både inomhus och utomhus. Har extrakoppel så tredje person kan hålla, vilket skapar engagemang, delaktighet, väcker minnen mm. Motivera och inspirerar till rörelse tex

- fikagäst, hunden och jag sitter med i gemenskapen runt bordet. Väcker minnen, skapar samtalsämnen, öppnar upp till samtal, inspirerar till samtal, skapar trygghet, ger lugn och ro, öka aptiten mm

-Tärningsspel. Har tärningar där amn kan göra tävlingar, olika aktiviteter mm. Skräddarsyr efter individ, önskemål,

 behov mm. Skapar engagemang, delaktighet, en känsla av sammanhang, motivera till rörelse mm

- Hinderbana, som vi ofta gör sittande och skapar en slags sittgympa där hunden är delak

tig och gör olika övningar med individen. Här kan man anpassa efter individ, förmååga, mål mm

- Bollaktiviteter, bowla, kasta boll till hunden, har olika storlekar på bollarna, rulla boll mellan varandra vid ett bord där hunden puttar tillbaka bollen......

-Beröring, klappa hunden, hunden sitter brevid, hunden ligger i sängen, möta ögonkontakt med hunden....

Det är bara fantasin som sätter stopp på vad vi kan göra under våra besök. Ibland tränar vi in nya trix, eller nytt material inför nya uppdrag om det behövs. Men ibland är gruppen eller individen delaktig i inlärningen av ny aktivitet eller nytt material. Så eett arbete under ständig utveckling och vi lär oss nya saker hela tiden. 

Oxytocin - lite kort info hämtat från boken "Hundstund. Prata, klappa, leka, läka med oxytocinbomben i vardagsrummet".

Våra besök och aktiviteter, stora som små väcker minnen, skapar känslor, väcker och kickar igång oxytocinet som bland annat ger lugn och ro, minska blodtrycket och många andra hälsoeffekter. 

Oxytocin är en substans, ett hormon, som har en viktig roll i att samordnar de olika effekterna i lugn-och-ro-systemet. Det bildas i två stora cellgrupper i hjärnan, hypotalamus. En stor del av oxytocinet går ut i blodet, men det når också hjärnan direkt från dessa cellgrupper.

Oxytocinsystemet i hjärnan ökar vår förmåga till socialt samspel och närhet samtidigt som det dämpar oro och stress och öka aktiviteten i vårt belöningssystem och förmågan till läkning. Detta hormon drar ihop livmodemuskulaturen under förlossningen så att bebisen föds och det gör att mjölken kommer ut vid amningen. Oxytocinet stiger även vid ögonkontakt. Oxytocin gör individer också skickligare på att tolka och känsligare för de signaler som andra sänder ut i samband med att de umgås. 

Även relationen med hundar leder till ökade oxytocinhalter, vilket betyder att hunden inte bara är lite sällskap, utan att den kan göra oss friskare och därmed förlänga vårt liv. Det dämpar även upplevelsen av smärta, oxytocinet gör att informationen om smärta som når hjärnan inte få samma kraft. 

🐾Exempel på Hälsoeffekter:
Minska ångest och oro
Motivera och inspirera till aktivitet och rörelse
Träna finmotorik och grovmotorik
Stärka balansen
Minska ensamheten
Ge mening
Locka fram glädje
Skapa känsla av sammanhang
Öka livskvalite
öka aptit
Förbättrad sinnesstämning och minskad depression
Minskad aggression
Ökad illit
Minskad smärta
Sänkt blodtryck och stressnivå

🐾Vad har vi för material med oss?
Ofta kommer vi med en hel skrinda fylld med olika typer av material

Här är några exempel på vad som finns med:
- Bollar i olika storleka
- Burkar med lock (bra träning finmotorik)
- Tärningar
- Godismatta (där man kan gömma godis som hunden ska leta upp)
- Bowlingkäglor (i plast)
- Rep 
- Ringar (som man kastar runt pinnar, kommer inte på vad det heter)
- Filt, som hunden sitter på i tex sängen, på soffan mm
- ärtpåsar med siffror
- WhiteBoard, där man kan skriva poäng mm
- koppel till tredje person vid promenad
- Godis

🐾Vad kostar ett besök?
Första presentationsbesöket kostnadsfritt
Priserna varierar sen beroende på uppdrag.
Har F-skatt
Har Rut-tjänster för privatpersoner

🐾Hur betalar man?
Vanligast är att jag skicka faktura, men fungerar även med swish. Tar inga kontanter.

🐾Kontaktuppgifter
Namn: Petra Håkansson
Mobil: 0709 460016

Mail: [email protected]

Följ oss gärna på:
Instagram: petras_hund_hud_halsa
Facebook: Petras Hund Hud Hälsa
Facebook grupp: Petras Hund Hud Hälsa

Hemsida: https://thealoeveraco.shop/PWV0SaBz

Varmt välkommen att kontakta mig.
Svarar alltid så fort jag kan.










(Lämna tom)

Välkommen

Välkommen till petrashundhudhalsa.se.

/insta-min-logga-och-foeretag.jpg

Nyhetsbrev

Länkar